Airconditioning installeren? Let op uw zaak!

Airconditioning

Broeikasgassen

De zomer van 2020 was lang en heet. En de airconditionings waren niet aan te slepen. Consumenten bestelden ze vaak, bij bouwwinkels, webshops en erkende installateurs. Maar wist u dat een dubbel-split airconditioning alleen mag worden geïnstalleerd door een erkend én (dubbel) gecertificeerd installateur? Dat is omdat het systeem ‘gefluoreerde’ broeikasgassen kan gaan lekken als het systeem niet goed wordt gemonteerd. Daarop wordt ook gecontroleerd (ILT start controles op verkoop van ‘doe-het-zelf-airco’s’)

Regelgeving airconditioning 

Momenteel is de zogeheten F-gassenverordening (517/2014) van de Europese Unie van kracht. Het doel daarvan is de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verkleinen, ter bescherming van het milieu. De verordening is in Nederland uitgewerkt in een Besluit en een Regeling.

De verordening wordt momenteel geëvalueerd. Er is sprake van dat de samenstelling van gassen in systemen op afzienbare termijn anders wordt. Daarmee zou de basis voor toezicht en handhaving ook anders worden, lees: mogelijk minder streng. Maar zover is het nog niet.

Let op uw zaak! ZZP-monteurs moeten BRL100 én BRL200 hebben

Op dit moment is in de praktijk een verkeerd idee heersend: Als de monteur kundig is en een STEK-certificaat of BRL200 certificaat heeft, mag hij airconditioningsystemen installeren. Dat klopt half. De ZZP-er is nl. ook een onderneming in de zin van de verordening (art. 11 lid 5) en ondernemingen moeten een BRL100-certificering hebben.

Dit oogt wat raar en dubbel. Maar de eisen op grond van de BRL100 zijn andere dan die van de BRL200.

Bij de laatste gaat het over de bekwaamheid van de monteur. Bij de BRL100 gaat het over andere dingen zoals de bedrijfsactiviteiten, het personeel (onzinnige vraag bij een ZZP-er, maar goed), klachtenregistratiesysteem, werkprocedures, documentenbeheer, keuring en kalibratie van gereedschappen. Dat laatste is dus een ondernemingsverantwoordelijkheid en valt onder de BRL100, de vraag of de monteur met die apparatuur kan werken valt onder de BRL200 (of STEK).

De leverancier moet ‘nagaan’

Maar ook op leveranciers van airconditioningsystemen moeten aan de verordening voldoen. Het afleveren van een systemen aan een particuliere klant of niet zelf gecertificeerd bedrijf mag pas als de leverancier is nagegaan, lees: heeft gecontroleerd, of het systeem na aflevering vervolgens door een erkend en gecertificeerd monteur wordt geïnstalleerd. Het gaat zelfs zo ver dat de leverancier moet nagaan wie die installateur is en moet controleren of deze inderdaad gecertificeerd is (art. 10 lid 11 verordening).

Investeren in certificaten

Het verkrijgen van een BRL100 certificering is niet heel gemakkelijk. Het kost tijd, geld en kunde. Maar als de juiste certificeringen ontbreken, wordt er gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT). Dat kan leiden tot een last onder dwangsom of fikse boetes. Dus: Let op uw zaak!

Alternatieven

Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals samenwerken met BRL100 gecertificeerde bedrijven of anderszins de handen ineen slaan met branchegenoten. Heeft of voorziet u een discussie met de ILenT of wilt u een deugdelijk werkproces opzetten? Laat u informeren door een advocaat van ons kantoor.