De eerste week van een student-stagiair

Na vijf jaar studeren en daarmee vijf jaar in de bibliotheek zitten met de neus in de boeken wordt het voor een masterstudent tijd om ook eens de praktijk van dichtbij te beleven. Zodoende heb ik mijn eerste week als student-stagiair bij Sennef de Koning van Eenennaam Advocaten erop zitten. Een week waarin ik al een behoorlijk inkijkje heb gekregen in de dagelijkse gang van zaken in een strafrechtadvocatenkantoor.

Politierechter, hoger beroep, bezoekjes aan cliënten

Deze eerste week stond vooral in het teken van meelopen met de dagelijkse gang van zaken. Het eerste wat mij als student opviel: de agenda is aan het begin van de week redelijk leeg. Een aantal afspraken staat natuurlijk van tevoren vast in de agenda. De rest vult zich vanzelf met telefoontjes (heel veel telefoontjes), raadkamerzittingen, voorgeleidingen, politierechter, hoger beroep, bezoekjes aan cliënten in de PI (penitentiaire inrichting) en niet te vergeten de dossiers die klaarliggen. Op deze manier werd mijn ‘traditionele’ beeld van een advocaat die de hele dag in de rechtszaal staat behoorlijk genuanceerd.

Beste manier om cliënt bij te staan

Zelf werd ik ook meegenomen in al deze werkzaamheden: aan het einde van dag 1 had ik vier dossiers klaarliggen. Een pleitnotitie schrijven, inlezen in een zaak met een komend getuigenverhoor, wat onderzoek doen, een blog zoals deze schrijven: erg leerzaam! Daarnaast werd ik naar alle afspraken, waar mogelijk, meegenomen om te bekijken hoe een advocaat te werk gaat. Hierbij staat het op zoek gaan naar de beste manier op de cliënt bij te staan centraal. Dit is naast verdedigen in de rechtszaal ook de gehele situatie van iemand achterhalen, iemand bezoeken in de PI of nog even napraten na een rechtszaak. De advocaat dient hiermee de strikt zakelijke rol van een cliënt bijstaan, maar hij geeft hiermee ook informatie en ondersteuning aan de cliënt.

Mensenwerk

Dit laatste zag ik ook duidelijk terug tijdens het bezoek aan de PI. De cliënt wil enerzijds zijn ervaringen graag delen met zijn bezoek, terwijl de advocaat anderzijds daarnaast ook wat zakelijke dingen wil bespreken. Dit kan bijvoorbeeld ter voorbereiding van een rechtszaak zijn of ter advies voor het doen van beklag in de PI zelf. Er moet in elke situatie een balans gevonden worden tussen het zakelijke juridische en het persoonlijke.
Kortom: het werk van een advocaat is naast juridisch werk leveren ook zeker mensenwerk. Iets wat tijdens een bachelor en master rechtsgeleerdheid (helaas) te weinig aan bod komt, maar wat mij persoonlijk zeer aanspreekt. Een student-stage is dus zeker een aanrader, zelfs al na één week. Ik ben benieuwd wat mij de komende week nog meer te wachten staat. Ik heb er zin in!