Handel in nepartikelen

Het OM en de FIOD zetten (vaak in samenwerking met de politie en de douane) extra hard in op de bestrijding van namaak-artikelen of nepartikelen. Er vinden dan ook regelmatig aanhoudingen plaats voor bijvoorbeeld handel in namaakkleding. Een recent voorbeeld (28 november 2016) kun je hier vinden. Een Louis Vuitton-tas op de Beverwijkse Bazaar? Nep. Een Adidas shirtje of merkzonnebril voor een tientje? Nep. Nepartikelen of namaak-artikelen zijn een probleem omdat er volgens het OM en de FIOD een wereld van zware criminaliteit en kinderarbeid achter schuilt. In 2015 nam de douane ruim 2.260.000 nagemaakte merkartikelen in beslag. Met name speelgoed wordt vaak nagemaakt.

Gevangenisstraf nepartikelen

Op het bedrijfsmatig verkopen van nep-merkartikelen/namaak-artikelen staat een gevangenisstraf tot 4 jaar. De merkhouder wordt benadeeld en de kwaliteit van nepartikelen is vaak ondermaats waardoor vaak hoge straffen worden geëist. Wel is het zo dat het strafrecht pas als ultimum remedium wordt ingezet. Een laatste redmiddel dus. Dat is voordelig voor degene die het merkrecht schendt, want de pakkans is immers klein, maar nadelig voor iemand van wie spullen worden nagemaakt.

Hulp van een advocaat

Bent u of is uw bedrijf verdachte in een nepartikelen zaak? Wij verzorgen uw verdediging! Bent u juist het slachtoffer geworden van namaak? Heeft iemand anders uw merkartikelen nagemaakt en uw merkrecht geschonden? Ook dan kunnen wij vaak wat voor u doen. Bijvoorbeeld uw aangifte doen/begeleiden en daarnaast een schadevergoeding vorderen in het strafproces dat daar op volgt. Dat kost vaak veel minder dan een kostbare civiele procedure. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over wat wij voor u kunnen betekenen. Een eerste gesprek is kosteloos.