Artikel 12 procedure

Er zijn meer mensen die naar de rechter stappen om vervolging af te dwingen als het OM een zaak seponeert, zo wordt door de site van de rechtspraak gemeld. Ongeveer 10% van die zaken wordt daarna alsnog vervolgd, op bevel van de rechter.

Artikel 12 klacht

Dat gebeurt na een zogenaamde artikel 12 klacht. Dat is een klacht die wordt ingediend op basis van artikel 12 Wetboek van Strafvordering. Daarmee kunt u aan het Gerechtshof vragen een zaak waarvan u aangifte hebt gedaan, maar die wordt geseponeerd door de officier van Justitie, alsnog te laten vervolgen. U klaagt dan eigenlijk over het feit dat de officier van Justitie niets met uw aangifte doet en u vraagt dan aan het Gerechtshof om de officier van Justitie een bevel te geven om alsnog uw zaak voor de rechter te brengen.

Alsnog vervolgen

Mensen zijn mondiger geworden en de mogelijkheid om een klacht in te dienen als aangifte is gedaan waarna sepot volgt, is bekender geworden.Vervolgens is de vraag wat dan de uitkomst van die vervolging is. In het geval van bijvoorbeeld Geert Wilders (en vele anderen) werd het een vrijspraak. De kans van slagen is dus gering, maar goed advies helpt.

Advies van een strafrechtadvocaat

Wil je zelf naar de rechter om vervolging af te dwingen? Of moet je juist naar aanleiding van zo’n klacht zelf naar de rechtbank toe? Bel dan met één van de advocaten van Sennef de Koning van Eenennaam advocaten. Wij helpen je dan verder. Een telefoontje, e-mail of een eerste gesprek zijn kosteloos!