Belastingadviseurs opgelet!

Belastingdienst, FIOD en Functioneel Parket bestrijden malafide belastingadviseurs

De FIOD heeft in de eerste week van maart 2016 verschillende doorzoekingen gedaan en twee verdachten aangehouden in 6 strafrechtelijke onderzoeken naar belastingfraude (bron: Rijksoverheid). De verdachten presenteerden zich als belastingadviseur. Zij hebben vermoedelijk voor hun klanten opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend, waardoor onterecht teveel geld is teruggevraagd. De strafrechtelijke onderzoeken worden gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

Belastingfraude

De fiscaal dienstverleners worden ervan verdacht dat ze verzonnen aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Tijdens de actieweek heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Haarlem, Alkmaar, Losser, Oldenzaal, Almelo, Eindhoven en Duitsland. Er is naast administratie ook contant geld in beslag genomen.

Harde aanpak

Door verbeterde detectiemethodes is de Belastingdienst malafide belastingadviseurs steeds sneller op het spoor. Doel van de actieweek is deze facilitators duidelijk maken dat zij vroeg of laat gepakt zullen worden, en zij ook harder zullen worden aangepakt. Ook worden zowel de klanten als de facilitator steeds meer en beter gemonitord in volgende jaren. De Belastingdienst kan de belastingadviseurs, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen. Daarnaast kunnen klanten en/of de Belastingdienst de fiscaal dienstverlener onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering, iets wat ook steeds vaker gebeurt. Wel wil de Belastingdienst mensen bewust maken van het feit dat als een belastingadviseur een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. De komende weken verstuurt de Belastingdienst bijna 11.000 brieven naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.

Boete of voorlopige hechtenis aanvechten

Bent u verdachte in een belastingfraude zaak? Bel dan met Anne Marie de Koning. Zij kan u als specialist belastingfraude adviseren en zij kan voor u procederen indien nodig. Al onze advocaten hebben ervaring met fraude zaken en u kunt dus altijd bij één van onze advocaten terecht. Een eerste adviesgesprek is gratis. U kunt dan kennismaken en een kop koffie drinken met de advocaat van uw keuze. Dat kost u helemaal niets. Laat u dus goed adviseren en bel voor een gratis adviesgesprek!