Fraude met studiefinanciering

inval ACM

Ben jij student en word je verdacht van fraude met je studiefinanciering? Lees dan verder wat wij voor je kunnen betekenen. Of neem direct contact met ons op om je probleem aan ons voor te leggen.

DUO onderzoek fraude

Platform Investico deed onderzoek naar de manier waarop DUO fraude onderzoekt met studiefinanciering. Kennelijk werken de controleurs met een zelfbedacht algoritme waardoor bijna alleen studenten met een migratieachtergrond hierdoor in de picture komen. Dat kan natuurlijk niet.

Thuiswonend of uitwonend?

DUO wil de controles verviervoudigen en doet onderzoek naar fraude door studenten die onterecht een beurs voor uitwonende studenten ontvangen. Die beurs bedraagt ongeveer driehonderd euro per de maand, terwijl een beurs voor thuiswonende studenten ongeveer honderd euro is. De maatregelen die DUO kan nemen zijn fors. DUO eist namelijk de in hun ogen onterecht genoten studiefinanciering terug en legt een boete op. Dat kan al snel oplopen tot grote bedragen.

Fraudeonderzoek DUO rammelt vaak

Uit het onderzoek van onder meer Investico blijkt dat het systeem om fraude te bestrijden aan alle kanten rammelt. DUO gebruikt een zelfbedacht algoritme om te bepalen wie gecontroleerd moet worden. Dat leidt ertoe dat studenten met een migratieachtergrond het vaakst worden gecontroleerd. Op basis van een kort huisbezoek worden studenten vervolgens als fraudeur weggezet. Dat kan niet zomaar, vindt ook de rechter.

Bijstand van een advocaat

Heb jij bijstand nodig van een advocaat? Vul dan snel het contactformulier in of mail ons. Een eerste gesprek kost je niets en vaak kunnen we op basis van een toevoeging jou bijstaan. Dat is nagenoeg gratis. Aarzel daarom niet en mail of bel!