Geen negatief bindend studieadvies (BSA) vanwege Corona

Door het Corona virus gaan veel vakken en tentamens de komende tijd niet door. Daarom dreigen veel studenten te weinig studiepunten te halen. De minister schort daarom het negatief bindend studieadvies (BSA) op. Eerstejaars studenten aan hogescholen en universiteiten, mogen na de zomer dus door naar het tweede studiejaar. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) donderdagmiddag besloten.

Negatief BSA opgeschort

Normaal gesproken moet je als student een bepaald aantal studiepunten halen om door te mogen met je studie. Omdat de meeste vakken en tentamens de komende tijd niet doorgaan vanwege de Coronacrisis, lukt het mogelijk niet om die norm te halen. Normaal gesproken krijg je dan een negatief bindend studieadvies, maar dat wordt nu dus opgeschort.

Volgend jaar wel je studiepunten halen

Maar: er zit een addertje onder het gras: je moet je studiepunten in je tweede jaar wél halen, anders krijg je alsnog een negatief bindend studieadvies (BSA).  Dan moet je dus alsnog stoppen met je opleiding en dat kost je dan meteen twee jaar van je studie. Hoewel het goed is dat het bsa nu geen acute zorg meer is, kan dat dus volgend jaar anders zijn.

Bezwaar/beroep negatief BSA

Mocht je dan alsnog worden geconfronteerd met een negatief bindend studieadvies, neem dan contact op met ons kantoor. Pietrick Visser heeft ervaring met het maken van bezwaar en het instellen van beroep bij een negatief BSA. Zij verleent haar rechtshulp voor studenten vaak gratis of tegen een klein bedrag omdat de overheid of een rechtsbijstandverzekering een deel van de kosten betaalt. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Pietrick of één van onze andere advocaten. Wij helpen je graag verder!