Gespecialiseerde advocaat witwassen

Het komt regelmatig in het nieuws: de FIOD onderzoeken naar witwassen. De FIOD doet dit soort onderzoek ‘graag’ omdat het relatief makkelijk te bewijzen valt. Is er (contant) geld aangetroffen waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is? Dan moet u maar bewijzen dat het geld op een legale manier verkregen is (aldus de FIOD). Raadpleeg voordat u verhoord wordt daarom een gespecialiseerde advocaat witwassen!

Aannemelijke verklaring voor de herkomst van uw geld

Dat u zou moeten bewijzen waar uw geld vandaan komt, is niet waar. Maar u zult wel met een aannemelijke verklaring moeten komen voor de herkomst van het geld. Kunt u dat niet? Dan ligt een veroordeling voor witwassen op de loer. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit en ondermijning. Omdat het zo gemakkelijk is gemaakt, heeft het echter ook effecten op legitiem verkregen vermogens. Denk maar aan het geld in de ‘oude sok’. Als u dat niet hebt opgegeven bij de belastingdienst, betekent dat al snel dat het ‘crimineel geld’ is.

Ondermijnende criminaliteit

Dat was oorspronkelijk overigens niet de bedoeling van de wetgever. Het ging veel meer om het doel criminele organisaties het werken onmogelijk te maken. Deze investeerden vaak geld in de ‘bovenwereld’. De bedoeling is nu dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten, aldus het OM.

MKB steeds vaker op de korrel van het OM

Ook gewone handelaren zoals bijvoorbeeld auto-, aardappel- en uienhandelaren moeten zich aan de verplichtingen van de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (WWFT) houden. Indien zij dat niet doen, dan kunnen ze onderwerp worden van strafrechtelijk onderzoek zegt het OM. De vraag is natuurlijk of je als overheid van dit soort kleine MKB bedrijven kunt verwachten dat zij op de hoogte zijn van de ingewikkelde anti witwasregels. Toch zien ook wij, als gespecialiseerde advocaat in witwaszaken, dat steeds meer kleine ondernemers zich moeten verweren tegen witwasaanklachten.

Gespecialiseerde advocaat witwassen

Bent u zelf ‘voorwerp van onderzoek’? Wilt u meer weten over de anti witwasregels of wilt u bijstand bij een verhoor door gespecialiseerde advocaat? Bel ons dan voor meer informatie. Een eerste gesprek kost u niets!