Kraanongeval

Zwaar gewonde bij kraanongeval in Rotterdam. Zomaar een kop in een krant, een nieuwsbericht. Een link naar een nieuwsbericht…

Onderzoek arbeidsinspectie/inspectie SZW

Maar bent u als ondernemer voorbereid op wat er volgt na zo’n ongeval? Een onderzoek door Justitie, uitgevoerd door de inspectie SZW (de arbeidsinspectie), strafrechtelijke vervolging, van uw onderneming en soms ook van de directeur van de onderneming, van uw werknemer… En wat kunt u daar tegen doen? Waarom gelooft de officier van Justitie u niet als u zegt dat de verklaring van uw werknemer genuanceerd bekeken moet worden?

Goede begeleiding

Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden. Wij begeleiden u namelijk direct nadat het ongeval plaats heeft gevonden. Als u ons direct belt als er een ongeval plaatsvindt, komen wij naar u toe en vertellen wij u en uw werknemers hoe een Justitieel onderzoek in zijn werk gaat en wat u wel en niet moet doen of zeggen. Wij springen voor u in de bres en we weerhouden de arbeidsinspectie ervan om te snel te acteren en te snel conclusies te trekken.

Het beste resultaat

Als werkgever/ondernemer bent u volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verantwoordelijk voor de veiligheid van uw werknemers. Als er dus een hek omvalt waardoor iemand komt te overlijden, of als er een kraan omvalt waardoor uw werknemer zwaargewond raakt, als een werknemer met zijn hand beknelt raakt in een machine, of als de bouwsteiger omvalt en uw werknemers bekneld raken, dan zal in de regel strafrechtelijk onderzoek volgen. Als u direct een advocaat van ons kantoor inschakelt, trekken wij de regie zoveel mogelijk naar ons toe en proberen we een strafrechtelijk onderzoek af te wenden. Dat kan bijvoorbeeld lukken door aan te sturen op bestuursrechtelijke handhaving in plaats van strafrechtelijk, door snel duidelijkheid te geven over de mate van ‘verwijtbaarheid’ van de onderneming. Hoewel dit formeel geen criterium is, kan er toch aanleiding zijn om geringe verwijtbaarheid in een vroeg stadium naar voren te brengen en te onderbouwen met argumenten.

Misdrijf of overtreding

Om te voorkomen dat het onderzoek uit de hand loopt, dat u of uw bedrijf veroordeeld wordt wegens dood door schuld of zwaar lichamelijk letsel door schuld (dat zijn namelijk misdrijven), begeleiden wij u en bereiden wij samen met u de verdediging voor. Zo bereiken we samen het beste resultaat voor u of uw onderneming. En het maakt nogal wat uit of u of uw bedrijf veroordeeld wordt voor een overtreding of voor een misdrijf.

Publiciteit

Maar dat niet alleen: in veel gevallen brengt het OM een persbericht uit waardoor u publiekelijk wordt aangemerkt als ‘verdachte’. Dit kan tot gevolg hebben dat investeerders zich terugtrekken of dat klanten bij u weglopen. Bovendien kan een veroordeling voor een misdrijf allerlei gevolgen hebben voor vergunningen die u nodig heeft of voor uw eigen VOG (verklaring omtrent gedrag).

Goed advies

Goede rechtshulp is dus noodzakelijk. Laat u daarom bijstaan door een advocaat van Sennef de  Koning van Eenennaam Advocaten. U kunt gratis meer informatie aanvragen via e-mail of u kunt ons bellen: 070 -315 10 10. Een eerste gesprek kost u niets! U vindt ons in Rotterdam of Den Haag. We komen indien gewenst graag naar u toe.