Strafbeschikking door het OM: wat verandert er?

Billboard Openbaar Ministerie Building At Amsterdam The Netherlands 18-7-2022

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd de strafbeschikking vaker in te zetten bij de afdoening van strafzaken. Dit betekent dat het OM in meer gevallen zelf straffen zal opleggen, zonder tussenkomst van een rechter. Deze beleidswijziging richt zich specifiek op veelvoorkomende criminaliteit (VVC) gepleegd door volwassenen. Het doel is om het strafproces efficiënter te laten verlopen en de druk op de rechtspraak te verlichten.

Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking is een besluit van het OM waarbij een straf wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Dit wordt ingezet bij strafbare feiten waarop een maximale gevangenisstraf van zes jaar staat. Denk hierbij aan zaken zoals eenvoudige mishandeling (licht letsel), winkeldiefstal, rijden onder invloed of vandalisme. De straffen die via een strafbeschikking kunnen worden opgelegd, zijn onder andere:

  • Geldboetes
  • Taakstraffen
  • Rijontzeggingen
  • Schadevergoedingen aan slachtoffers

Een gevangenisstraf kan niet via een strafbeschikking worden opgelegd; dat blijft een exclusieve bevoegdheid van de rechter.

Waarom deze verandering?

Door de strafbeschikking vaker in te zetten, wil het OM efficiënter omgaan met de beschikbare capaciteit binnen het strafrechtsysteem. Hierdoor kunnen lichtere strafzaken sneller en effectiever worden afgehandeld, zodat rechters zich kunnen richten op complexere en zwaardere misdrijven. De strafbeschikking wordt vooral toegepast bij zaken waarin het bewijs sterk is en de afhandeling relatief eenvoudig. Dit voorkomt dat zaken zich opstapelen en verlaagt de werkdruk voor rechters.

Wat betekent dit voor u als verdachte?

Belangrijk om te weten is dat een strafbeschikking anders is dan de vroegere schikking. Een schikking kon men in het verleden accepteren ‘om van de zaak af te zijn’, zonder directe juridische gevolgen. Bij een strafbeschikking ligt dat anders: de officier van justitie stelt door het uitvaardigen van een strafbeschikking uw schuld vast.

Door het accepteren van een strafbeschikking erkent u dus schuld, wat leidt tot een aantekening in het Justitieel Documentatiesysteem (een strafblad). Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat u geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgt, met alle gevolgen voor uw carrière en uw mogelijkheden om te reizen naar het buitenland.

Als u een strafbeschikking ontvangt, heeft u twee weken de tijd om in verzet te gaan. Doet u dat niet? Dan wordt de straf definitief en krijgt u een strafblad. Om mogelijke negatieve gevolgen te voorkomen, is het verstandig om een advocaat in te schakelen die u juridisch kan adviseren.

Waarom een advocaat inschakelen bij een strafbeschikking?

Als u een strafbeschikking ontvangt van het OM, betekent dit dat u zonder tussenkomst van een rechter een straf krijgt opgelegd. In deze situatie is het verstandig om een advocaat in te schakelen en eventueel mee te nemen naar het gesprek met het OM. Afhankelijk van uw inkomen kan dit soms gratis zijn of op eigen kosten.

Veel mensen accepteren de strafbeschikking om er snel vanaf te zijn, maar een advocaat kan beoordelen of er voldoende bewijs is en of de straf redelijk is. Door juridisch advies in te winnen, voorkomt u mogelijk dat u onnodig een strafblad accepteert of een te zware straf krijgt. Een advocaat kan u helpen door:

  • Het dossier op te vragen en te beoordelen of er voldoende bewijs is.
  • Het bewijs kritisch te analyseren.
  • U voor te bereiden op het gesprek bij het OM.
  • U te adviseren over de opgelegde straf.
  • De gevolgen voor uw toekomst, zoals een VOG, in kaart te brengen.

Strafbeschikking ontvangen van het OM? Wij helpen u graag!

Heeft u een strafbeschikking ontvangen van het OM? Onze ervaren advocaten staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen. Wij helpen u bij het beoordelen van de straf, het (eventueel) indienen van verzet en het voorkomen van negatieve gevolgen, zoals een strafblad. Neem snel contact op met een advocaat van SKE Advocaten en we helpen u graag verder.