Studentstage Nienke Kerssies Rotterdam

Mijn naam is Nienke Kerssies en ik ben 21 jaar oud. Afgelopen juni heb ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ik heb gekozen voor een tussenjaar na mijn bachelor om verschillende stages te doen zodat ik praktijkervaring kan opdoen voordat ik aan een master begin. Na mijn tussenjaar ben ik voornemens de Togamaster (richting Strafrecht) aan de Erasmus Universiteit te volgen en daarna de master Bestuursrecht.

Waarom advocatuur?

De advocatuur heeft mij van jongs af aan al aangesproken. Ik ben een persoon die graag mensen helpt en mij daar ook volledig voor wil inzetten. Zeker in het strafrecht vind ik het van zeer groot belang dat een verdachte goed verdedigd wordt zodat iedereen, ongeacht waar men precies van verdacht wordt, een eerlijk proces krijgt. Als vrijwilliger ben ik verbonden aan het Juridisch Spreekuur voor Gedetineerden en tijdens gesprekken met gedetineerden is mijn interesse voor het strafrecht bevestigd en mijn interesse voor de strafrechtadvocatuur sterk aangewakkerd. Daarnaast vond ik de strafrechtelijke vakken die ik heb gevolgd altijd zeer interessant en mede hierom wil ik nog veel meer leren over het strafrecht.

Studentstage

Vanaf 1 september 2017 loop ik twee maanden stage bij Sennef de Koning van Eenennaam advocaten, dat is nu dus ruim een maand. In de eerste week heb ik al ontzettend veel geleerd en mogen doen. Zo mocht ik bij besprekingen met cliënten aanwezig zijn, concept pleitnota’s maken voor zittingen en ook meegaan naar de zittingen zelf. Bij drie zaken ben ik al betrokken geweest bij de voorbereidingen van de zaak en het bijwonen van de zittingen. Voor mij was het zeer leerzaam om een zaak helemaal te volgen en voor te bereiden. In de schoolbanken doe je veel theoretische kennis op, maar ik heb nooit geleerd hoe je precies een zaak moet voorbereiden en wat daar allemaal bij komt kijken.

Meewerken en meelopen

Ook het maken van pleitnota’s was bij mij al aardig weggezakt en ik heb gemerkt dat het maken van een pleitnota in een echte zaak waarin het kantoor cliënt verdedigt een stuk leuker en interessanter is dan het maken van een pleitnota in een fictieve zaak die ook nooit op zitting zal komen. Daarnaast ben ik mee geweest naar een raadkamer in een overleveringszaak. Het was erg leuk om vooraf bij het gesprek met cliënt aanwezig te mogen zijn en tijdens de raadkamer de argumenten van de verdediging en de beslissing van de Officier van Justitie te mogen horen die gunstig uitviel voor de verdediging.

Dossiers lezen saai?

Tegen mijn verwachtingen in vind ik het lezen van dossiers erg leuk en interessant. Ik had verwacht dat het enigszins saai zou zijn om een dik dossier door te lezen, maar omdat het een zaak van cliënt van kantoor betreft maakt het lezen van het dossier het juist heel erg interessant. Je gaat namelijk meteen al kritisch kijken naar het dossier en het is dan erg leuk om dingen te ontdekken die gunstig zijn voor cliënt.

Sennef de Koning van Eenennaam advocaten

De sfeer op het kantoor van Sennef de Koning van Eenennaam advocaten is zeer fijn. Vanaf de eerste dag voelde ik mij al thuis en voelde ik de vrijheid om zelf veel in te brengen. De begeleiding op het kantoor verloopt zeer goed, de opdrachten die ik krijg worden goed en zorgvuldig uitgelegd zodat ik meteen aan de slag kan. Ook ben ik erg positief verrast dat ik al zoveel zelf mocht doen in een maand. Zo heb ik echt een beetje het gevoel gekregen hoe het is om een eigen strafzaak te hebben. Ook kan ik hier alle vragen stellen over de advocatuur en de gang van zaken als je een zaak binnen krijgt, zodat ik al in een maand een heel goed beeld heb gekregen van de advocatuur.

Na een maand studentstage bij Sennef de Koning van Eenennaam advocaten ben ik nog zekerder geworden van mijn keus om de strafrechtadvocatuur in te willen gaan!