Studentstage Stacey Oosterhof

Op 1 september, direct de dag na mijn diploma uitreiking was het dan zo ver, mijn eerste stagedag. Eindelijk zou ik een beeld krijgen van de dagelijkse praktijk van de strafrechtadvocatuur. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en kan ik alleen maar zeggen: ik ben er nog zekerder van dat dit is wat ik wil!

Wie ben ik?

Mijn naam is Stacey Oosterhof, 23 jaar oud en inmiddels in het bezit van twee masterdiploma’s. Na vijf jaar leren uit de boeken en veel andere dingen naast mijn studie gedaan te hebben kon ik niet wachten om eindelijk een kijkje te nemen in de wereld van de strafrechtadvocatuur. Het is altijd al mijn droom geweest om advocate in het strafrecht te worden. Ik ben dan ook heel blij dat ik een student-stage bij Sennef de Koning van Eenennaam advocaten mag lopen.

Mijn stage bij SKE advocaten

De eerste dag op het kantoor in Den Haag werd ik heel fijn ontvangen. Tijdens de lunch heb ik kennis gemaakt met het grootste deel van het kantoor. De werksfeer op het kantoor vind ik heel prettig en ook de begeleiding is goed. Ik krijg steeds nieuwe uitdagende opdrachten waar ik veel van leer.
Hetgeen wat mij heel erg aanspreekt aan de advocatuur is dat geen enkele dag hetzelfde is. Je kan de dag nog zo goed plannen, er bestaat een grote kans dat de dag uiteindelijk heel anders verloopt. Ook de diverse werkzaamheden die je op een dag verricht maken het werk enorm interessant. Het ene moment ben je een zaak aan het voorbereiden en het volgende moment zit je op het politiebureau voor een piketmelding die binnen is gekomen. Het beeld dat veel mensen van de advocatuur hebben, dat je als advocaat alleen maar in de rechtszaal staat, is dan ook verre van juist. Als advocaat ben je namelijk betrokken bij het gehele proces voorafgaand aan de zitting bij de rechter.

Waarom strafrechtadvocate?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld waarom ik zo graag strafrechtadvocaat wil worden. Veel mensen begrijpen het niet. “Hoe kan je iemand verdedigen waarvan je weet dat diegene het gedaan heeft?”. Het antwoord op die vraag is heel simpel: iedereen heeft recht op verdediging door een advocaat. Iedereen die het tegendeel beweert wijs ik graag op mijn masterscriptie over gerechtelijke dwalingen. Een advocaat waarborgt namelijk de rechten van de verdachte en zorgt ervoor dat het strafproces tegen de verdachte eerlijk verloopt. Indien dit proces niet eerlijk verloopt zou iedereen, dus ook onschuldige burgers, voor datzelfde feit veroordeeld kunnen worden. Vaak beseffen mensen niet dat ook zij de volgende Lucia de Berk of Kees Borsboom kunnen worden indien het recht op een advocaat geen recht van de verdachte zou zijn.