Verklaring omtrent gedrag geweigerd

Heeft u een verklaring omtrent gedrag (VOG) aangevraagd en is deze geweigerd? Of heeft u een voornemen tot weigering ontvangen en mag u een zienswijze indienen? Bel dan met een advocaat van Sennef de Koning van Eenennaam advocaten voor advies of kom langs op ons kantoor in Rotterdam of Den Haag.

Zienswijze

Als u een aanvraag hebt ingediend voor een VOG, beslist de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie of u al dan niet een VOG krijgt. Als er geen strafbare feiten geregistreerd staan bij uw persoonsgegevens, zult u normaal gesproken binnen vier weken een beslissing ontvangen. Dat kan zelfs sneller gaan.

Als u wél registraties hebt die vermeld staan in de Justitiële Documentatie (volgens de Wet Justitiële en Strafvorderlijke Gegevens, WJSG), of als er gegevens in het Politieregister staan of als er informatie is van het openbaar ministerie (OM), dan beoordeelt de dienst Justis of deze feiten een belemmering vormen voor de afgifte van een VOG.

Er wordt altijd gekeken naar het doel waarvoor afgifte wordt gevraagd. Als voorbeeld: een taxichauffeur die meerdere keren is veroordeeld voor rijden onder invloed, zal de verklaring omtrent gedrag waarschijnlijk niet krijgen. Dat geldt ook voor een boekhouder die veroordeeld is voor fraude. Dan wordt de verklaring omtrent gedrag geweigerd. Maar de andere kant op werkt het ook: een boekhouder die veroordeeld is wegens rijden onder invloed, heeft wel een goede kans dat hij de VOG krijgt. Vaak ontvangt u, als er registraties zijn, binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag een beslissing.

(Voornemen tot) afwijzing VOG

Als er niet direct een VOG wordt afgegeven, krijgt u een brief met een zogenaamd ‘voornemen tot afwijzing.’ Het is belangrijk om hierop schriftelijk te reageren. Het is ook verstandig om al in dit stadium een advocaat te raadplegen, aangezien eenmaal ingenomen standpunten ook later nog kunnen en zullen doorwerken. Nadat u schriftelijk uw visie heeft gegeven, zal er een definitieve beslissing komen. Tegen dit besluit staat bezwaar (bij de dienst Justis) en beroep (bij de bestuursrechter) open.

Hulp van een advocaat

Omdat de wetgeving en de punten waarop beoordeeld wordt moeilijk te doorgronden zijn, is het van belang specialistische kennis in te huren. Dat doet u door een advocaat van ons kantoor in te schakelen. Het scheelt als u hulp krijgt van een advocaat die weet welke wegen er bewandeld moeten worden en die weet wat u kunt doen om de kans van slagen van uw verweren zo groot mogelijk te maken. Vaak duurt het ook langer voordat u een VOG krijgt, als u zelf eerst probeert een zienswijze in te dienen. Wordt uw verklaring omtrent gedrag geweigerd, neem dan snel contact met ons op.

Voordeeltarief

Als u een scan of foto van het voornemen tot afwijzing VOG of van de weigering per e-mail stuurt aan r.j.vaneenennaam@ske-advocaten.nl, samen met uw eigen verhaal waarom u wél een VOG zou moeten krijgen, dan beoordelen wij wat uw kansen zijn! Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Wilt u daarna gebruik maken van onze rechtshulp? Vaak is een vaste prijsafspraak mogelijk. Informeer daarnaar!