BTW-carrouselfraude

inval ACM

Een btw-carrouselfraude is een vorm van belastingfraude waarbij ondernemers btw (Belasting Toegevoegde Waarde) in rekening brengen op goederen of diensten, maar deze vervolgens niet aan de overheid afdragen. Het wordt een carrouselfraude genoemd omdat de goederen vaak snel van de ene naar de andere partij worden doorverkocht om de fraude te verhullen. Wordt u verdacht van btw fraude? Neem dan snel gratis contact met ons op voor een eerste advies.

Netwerk van bedrijven

De ondernemers die verdacht worden van BTW-carrouselfraude werken meestal samen in een netwerk van bedrijven, waarbij elk bedrijf betrokken is bij de transacties en een deel van de btw terugvraagt bij de overheid. Vervolgens verdwijnt het geld in plaats van dat het wordt afgedragen aan de overheid, zo meent het OM.

Hard optreden door de overheid

Deze vorm van fraude kan zeer complex zijn en moeilijk te detecteren omdat het netwerk van bedrijven vaak over meerdere landen verspreid is. Het kan ook grote financiële gevolgen hebben voor de overheid en eerlijke bedrijven die wel aan hun fiscale verplichtingen voldoen. Daarom wordt er door de overheid hard opgetreden tegen (vermeende) btw-carrouselfraude.

Europees OM

Het Europees OM (EOM, in het Engels EPPO genoemd) is een onafhankelijke Europese instelling die sinds juni 2021 operationeel is. Het EOM heeft als doel om fraude, corruptie en andere strafbare feiten die de financiële belangen van de EU schaden, te onderzoeken en te vervolgen. Omdat de btw een Europese belasting is, wordt er ook door het EOM opgetreden tegen btw-carrousselfraudes. Het EOM is gevestigd in Luxemburg en heeft een netwerk van aanklagers in alle deelnemende landen van de Europese Unie. Het is bevoegd om in deze landen op te treden en om rechtszaken te voeren voor nationale rechtbanken. Het EOM kan ook zelfstandig onderzoek doen en heeft bevoegdheid om verdachten te vervolgen en te berechten.

Bijstand BTW-carrouselfraude

Wilt u bijstand in een vermeende btw-carrouselfraudezaak? Bel dan met Anne Marie de Koning. Anne Marie is gespecialiseerd in fraudezaken en weet als geen ander hoe zij de verdediging in zo’n zaak moet aanvliegen. Samen met Robert-Jan van Eenennaam woonde zij in 2022 een conferentie bij waar over de verdediging in strafzaken in EOM (EPPO) zaken gesproken werd. Wij volgen nauwlettend de actualiteiten met betrekking tot het EOM. Wij kunnen u dan ook de beste verdediging bieden!