Fraude strenger bestraft

In de laatste tien jaren worden zogenaamde ‘witte boorden’ strenger gestraft. Waar vroeger nauwelijks gevangenisstraffen werden uitgedeeld, is dat nu wel anders. Momenteel wordt fraude strenger bestraft. Tien jaar geleden werden de ‘witte boorden’ bijna nooit in voorlopige hechtenis genomen. Er werden vrijheidsstraffen van ongeveer één jaar uitgesproken. Inmiddels zijn er voorbeelden te over van zaken waarin langere gevangenisstraffen zijn opgelegd.

Fraude strenger bestraft

Voorbeelden daarvan zijn oud-corporatiedirecteur Hubert Möllenkamp, ook bekend als ‘de Maseratiman’ (drie jaar en drie maanden) en Jan van V., de hoofdverdachte in de enorme vastgoedfraudezaak (zeven jaar). Zeer recent nog werd een 58-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 (!) jaar. Tien jaar lang verduisterde deze vermogensbeheerder op geraffineerde wijze grote geldbedragen van verschillende personen. Zij vertrouwden hem hun (spaar)geld toe om veilig te beleggen. Een aantal personen wilde hiermee de belasting ontduiken door hun geld op Zwitserse bankrekeningen te laten zetten. Maar in plaats van hun vermogen te beleggen, gebruikte de man dit voor zijn eigen luxe leven.

Maatschappij oordeelt harder

De maatschappij oordeelt harder over financiële criminaliteit. Ook de rechter volgt duidelijk het maatschappelijke sentiment. Als voorbeeld: op omkoping stond net iets meer dan 10 jaar geleden een gevangenisstraf van maximaal een jaar. In 2010 werd dat verhoogd naar twee jaar en in 2015 naar vier jaar. De wetgever wil dus ook dat er harder gestraft wordt.

Fraude advocaat helpt

Ondanks de toegenomen aandacht voor fraude kan goede rechtsbijstand u helpen als u verdacht wordt van fraude. Fraude onderzoeken zijn vaak duur en tijdrovend. Ook is het tijdsverloop vaak ongunstig voor Justitie. Hierdoor kunnen wij in veel zaken voor u schikken. Wij vinden overigens dat er sprake is van een zekere hypocrisie. Kleine visjes worden af en toe gepakt. De echte boosdoeners, denk ook aan banken, worden vaak niet vervolgd. Een voorbeeld zijn de banken die in de Vestia affaire onder dubieuze omstandigheden eindeloos veel derivaten bleven verkopen. Die banken zijn nooit vervolgd.

Vrijblijvend advies van een specialist

Bent u zelf fraudeverdachte? Heeft u een gespecialiseerde fraude advocaat nodig? Bel dan met Anne Marie de Koning. Zij kan u, geheel vrijblijvend, een eerste advies geven. De belangen zijn groot, dus zorg ervoor dat u van goede rechtsbijstand bent voorzien!