Geen opname IVR bij verhuur zonder toestemming bank

artikel 12 procedure

Het gebeurt steeds vaker: als je een nieuw huis koopt, de oude woning niet verkopen maar verhuren. Dat mag wel, maar als er nog een hypotheek loopt, moet dat wel met schriftelijke toestemming van de bank. De Volksbank wilde een stel dat dit niet had gedaan voor acht jaar op de interne zwarte lijst zetten omdat zij geen toestemming hadden gevraagd. Dat is niet terecht, zo oordeelde het klachteninstituut Kifid.

De Bank deed niets

De bank beweerde dat zij niet wist en niet had kunnen weten dat de woning was verhuurd. Het Kifid oordeelt echter dat de bank de verhuursituatie sinds 2011 kende en gedoogd heeft. Dat bleek uit e-mails tussen de hypotheekverstrekker (Reaal), een rechtsvoorganger van de bank en het stel. Op dat moment werd er niets gedaan. De bank stuurde geen brief om het stel te waarschuwen dat verhuur niet mocht.

Plaatsing in IVR voor 8 jaren

Pas in 2020, toen het stel de hypotheek voor hun eerste woning wilde aflossen, trok de bank aan de bel. Zij wilde het stel voor de maximale duur van acht jaar in het intern verwijzingsregister (IVR) zetten. Dat is een zwarte lijst die is in te zien voor alle bedrijven die onder de Volksbank vallen. Het Kifid stak daar een stokje voor.

Registratie moet verwijderd worden

De klachtencommissie was het met de klagers (het stel) eens. De bank was al in 2011 op de hoogte van het verhuren van de woning. Daar is toen niets mee gedaan. De situatie werd dus gedoogd. Het stel handelde bovendien niet te kwader trouw, zo meent het Kifid. Ze dienden netjes een adreswijziging in en voor het oversluiten van hun hypotheek gingen ze naar dezelfde bank. De bank moet daarom de registratie verwijderen en de proceskosten vergoeden.

Registratie verwijderen of duur opname IVR verminderen?

Wilt u ook een registratie in het IVR of EVR aanvechten? Bel dan met Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam. Zij helpen u graag verder. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het aanvechten van dit soort registraties. Een eerste gesprek kost u niets.