Medisch strafrecht is bezig aan een opmars

Het medisch strafrecht is bezig aan een opmars. Wij berichtten daar al eerder over en het wordt steeds zichtbaarder. Als voorbeeld kunnen de recente strafrechtelijke onderzoeken naar euthanasie dienen, maar ook op andere vlakken worden artsen steeds vaker in het strafrecht betrokken. Denk aan vorderingen van het OM/Justitie bij ziekenhuizen en zorginstellingen waarbij om patiëntgegevens wordt gevraagd. Of de kinderarts die onlangs in hoger beroep werd veroordeeld voor dood door schuld. Het ging in die laatste zaak om de dood van een 10 jarig jongetje. Het Hof in Den Bosch vond dat de betreffende kinderarts schuld had aan de dood van dit patiëntje. Een boete van € 2.500,00 volgde.

Verkeerde diagnose

Het Hof in Den Bosch oordeelde, net als de rechtbank in Maastricht, dat de arts te lang heeft vastgehouden aan haar eerste diagnose. Een collega stelde migraine vast en de Kinderarts bleef daarbij, terwijl die diagnose niet klopte. ‘De arts heeft te laat nader onderzoek laten doen, waardoor de jongen door haar schuld is komen te overlijden‘, zo blijkt uit het arrest van het Hof.

Geen celstraf

Het OM eiste ook een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de kinderarts, maar het Hof heeft die niet opgelegd ‘Aangezien verdachte een dergelijke fout niet eerder heeft gemaakt en er geen aanwijzingen zijn dat de vrouw nog eens zo’n fout zal maken.

Uit de opgelegde straf en de overwegingen uit het arrest blijkt duidelijk hoe moeilijk dit soort zaken zijn. Iedereen maakt fouten. Maar voor een arts kunnen die fouten leiden tot grote gevolgen, evenals voor de patiënt in kwestie natuurlijk. De arts zal naar eer en geweten hebben gehandeld, maar toch is dat in deze zaak niet goed gegaan. Dat leidde in dit geval dus tot een strafrechtelijke veroordeling.

Medisch strafrecht is bezig aan een opmars

Bent u zelf verdachte arts in een strafzaak? Bel dan voor advies met Robert-Jan van Eenennaam. Robert-Jan hielp al diverse artsen in strafzaken betreffende euthanasie en andere zaken. Ook staat Robert-Jan zorginstellingen en ziekenhuizen bij die te maken hebben of krijgen met vorderingen van Justitie / het OM over patiëntgegevens. Een eerste (telefonisch) consult is gratis.