Studentstage Dagmar Rasenberg

Na het afronden van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden stond ik voor de keuze om direct met een master te beginnen of te kiezen voor een tussenjaar. Bewust heb ik gekozen voor een tussenjaar om ervaring op te doen en erachter te komen of ik het straf- en strafprocesrecht in de praktijk net zo leuk zou vinden als op de universiteit. Na een uitwisseling naar de University of British Columbia te Vancouver, werd het tijd om ervaring op te doen in de praktijk. Een stage bij een advocatenkantoor leek mij daar uiterst geschikt voor. Op die manier zou ik kunnen ontdekken of mijn beeld van het leven als een strafrechtadvocaat klopt en of een carrière in de advocatuur daadwerkelijk iets voor mij zou kunnen zijn in de toekomst.

Studentstage bij SKE Advocaten

Mijn naam is Dagmar Rasenberg, 22 jaar oud en op dit moment bijna klaar om te beginnen aan een master in het straf- en strafprocesrecht.

Op 31 januari 2020 ben ik begonnen aan mijn studentstage bij Sennef de Koning van Eenennaam Advocaten. Al snel voelde ik mij erg welkom op het kantoor en merkte ik dat ik bij alle advocaten met mijn vragen terecht kon. De betrokkenheid binnen en de sfeer van een relatief klein advocatenkantoor is mij erg goed bevallen. Elke dag werd er samen geluncht met iedereen die op kantoor aanwezig was, zo merkte ik dat er op dit kantoor veel waarde wordt gehecht aan collegialiteit. Tijdens de lunchpauze werden ideeën over zaken uitgewisseld, waardoor iedereen op de hoogte bleef van de zaken die de advocaten bezig hielden.

Mijn werkzaamheden en ervaringen

Gedurende de eerste week was ik vooral bezig met het leren kennen van het kantoor, jurisprudentie onderzoekjes en uitzoeken hoe ik de opdrachten die ik van de advocaten kreeg het beste aan kon pakken. Al snel mocht ik ook aan de slag met het eerste echte dossier en de eerste pleitnota. Ik vond het erg fijn dat ik zo vrij werd gelaten in mijn werkzaamheden en ik had van te voren niet verwacht dat ik daadwerkelijk complete pleitnota’s, appelschrifturen en bezwaarschriften zou mogen schrijven. Vol enthousiasme sprong ik in het diepe en begon ik met het schrijven van dergelijke processtukken. Onder het mom van ‘van je fouten leer je’, heb ik het als erg prettig ervaren dat mij de kans werd gegeven om eerst zelf aan de slag te gaan met schrijven en zelf uit te vogelen wat bijvoorbeeld in een pleitnota precies beargumenteerd moest worden of hoe een bezwaarschrift opgesteld dient te worden. Uiteraard kreeg ik hierna feedback van een advocaat, werd ik goed begeleid en heb ik geleerd hoe ik het schrijven van dergelijke stukken het beste kan aanpakken. Het leren schrijven van goede processtukken is iets wat ik tijdens mijn opleiding miste, maar waar ik gelukkig tijdens mijn stage meer ervaren in ben geworden.

Advocatuur is mensenwerk

Achteraf kan ik ook zeggen dat ik het schrijven van processtukken het leukste vond tijdens de stage, naast het bijwonen van zittingen en afspraken met een cliënt. Op die manier heb ik ook gezien dat de advocatuur mensenwerk is. Ik heb gemerkt dat het tijdens besprekingen van belang is om een balans te vinden tussen het aanhoren van het verhaal van een cliënt en het bespreken van zakelijke aspecten, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een zitting. Ook is het tijdens dergelijke gesprekken belangrijk om de cliënt voor te bereiden op zijn zitting. Tijdens mijn stage heb ik ervaren hoe belangrijk de houding van een verdachte tegenover de rechter is tijdens de zitting. Echter, elke cliënt is anders en elke cliënt heeft zijn eigen idee over hoe hij zijn zaak aan wil pakken, waardoor het lastig kan zijn om een cliënt goed voor te bereiden.

Werk als strafrechtadvocaat

Ik heb daarnaast ondervonden dat het werk als strafrechtadvocaat zeer divers is. De ene dag een dossier bestuderen en een pleitnota schrijven, de volgende dag een afspraak met een cliënt en de andere dag een zitting. Juist die diversiteit is hetgeen mij aantrekt in dit beroep.

COVID-19

Vanaf half maart veranderde mijn studentstage drastisch. De uitbraak van het coronavirus beperkte mijn mogelijkheden om dagelijks op kantoor te werken. Ondanks wat veranderingen, kon ik gelukkig mijn stage vanuit huis voortzetten. Zoom afspraken, telefonisch contact of FaceTime zorgden ervoor dat ik toch goed op de hoogte wist te blijven van alle zaken en de dagelijkse bezigheden van de advocaten. Ook wisten zij mij nog goed te bereiken, aangezien interessante opdrachten bleven binnenstromen. Op die manier heb ik nog veel kunnen leren van mijn studentstage. Nu het kantoor tevens een vestiging in Leiden heeft geopend, kan ik mijn stage gelukkig deels vanuit kantoor, deels vanuit huis afronden.

Einde van de stage

Op het moment van schrijven, 24 juni 2020, zit mijn stage er al weer bijna op en kijk ik met blijdschap en tevredenheid terug op de afgelopen periode. Ontzettend dankbaar ben ik dat ik bij dit advocatenkantoor aan de slag kon gaan en dat ik zo veel heb geleerd tijdens deze stage. Het heeft voor mij mijn masterkeuze (Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden) bevestigd en heeft mij zeker op positieve wijze aan het denken gezet over een mogelijke carrière in de strafrechtadvocatuur.

UPDATE: Dagmar heeft inmiddels haar eigen juridisch adviesbureau opgericht. U kunt haar vinden via deze link.

studentstage