Studentstage Sofie Hoebe

’’Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.’’ – Benjamin Franklin

Deze quote spreekt mij, na nog maar twee dagen studentstage, enorm aan. Je hoort het vaak genoeg; op de Universiteit word je volgestopt met theorie, maar het echte leren begint pas in de praktijk. Reden genoeg om tijdens mijn studie zoveel mogelijk stages te lopen.

Studentstage Sofie Hoebe

Mijn naam is Sofie Hoebe en ik ben 23 jaar oud. Na de bachelor rechtsgeleerdheid te hebben afgerond aan de Universiteit in Leiden, ben ik afgelopen studiejaar begonnen aan de master strafrecht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Naast het opdoen van praktijkervaring en het leeraspect van een stage, kan ik tevens graag bezien welk rechtsgebied mij het meeste aanspreekt om in te gaan werken. Zo ben ik vorig jaar begonnen bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in incassozaken. Hoewel ik de vakken die met dit rechtsgebied te maken hadden tijdens mijn studie enorm saai en ingewikkeld vond, bleek de praktijk een stuk leuker. Iets wat ik aldus nooit had verwacht! Dit valt echter ook andersom te beredeneren: wellicht spreekt het strafrecht mij in theorie erg aan, maar valt de praktijk enorm tegen. Ik ben dan ook heel blij dat ik de komende maand(en) mag meelopen in de strafrechtspraktijk van Sennef de Koning van Eennenaam Advocaten om dit te kunnen ontdekken. Middels deze blogs zal ik mijn ervaringen delen.

De eerste indrukken…

Op het moment van schrijven heb ik er twee stagedagen op zitten, voldoende voor een allereerste indruk! SKE-Advocaten heeft zich ook gevestigd in Rotterdam, geheel toevallig slechts ruim een kilometer van mijn huis af. Als dat geen goed begin is…

Ik werd enorm fijn ontvangen en maakte kennis met een deel van het kantoor. Mijn eerste dag was verder al meteen zeer interessant, daar er een SSR-zitting (SuperSnelRecht-zitting) op de agenda stond. Uiteraard ben ik als rechtenstudente vaker bij zittingen aanwezig geweest, echter nog nooit bij een SSR-zitting. Ook heb ik ditmaal de kans gekregen om mij van tevoren in te lezen in het dossier. Op die manier is het bijwonen van zo’n zitting toch een stuk interessanter. Het leuke aan deze zitting vond ik dat de rechter direct uitspraak deed. Zo heb ik de mogelijkheid gekregen om een dossier van begin tot eind in de praktijk te zien.

Na de leuke indrukken van de eerste dag, had ik veel zin om mij de tweede stagedag te melden bij de vestiging in Den Haag, waar ik ook een dag in de week te vinden zal zijn. Wederom nieuwe gezichten en een andere werkplek. Een dossier wordt bij mij neergelegd waar ik mij in kan gaan verdiepen, daar de zitting eraan komt en ik daar wederom mee naartoe mag. Ook al is dit nog maar mijn tweede dag, ik heb het idee al aardig op de hoogte te zijn van een aantal lopende zaken. Ik doe wat onderzoek in deze zaken en ben benieuwd hoe ze uit gaan pakken. Gelukkig maak ik dit binnen de komende maand(en) allemaal nog mee!