Advocaat euthanasiezaak

Op maandag 26 augustus 2019 vond sinds de invoering van de Wet Toetsing Levensbeëindiging op verzoek (WTL) de eerste rechtszaak ooit plaats tegen een arts die euthanasie had uitgevoerd bij een patiënt met vergevorderde dementie. Zij was in het bezit van een wilsverklaring, maar in het verpleeghuis verklaarde zij wisselend over haar doodswens. Advocaat euthanasiezaak Robert-Jan van Eenennaam stond de arts bij.

Onrust onder artsen

De specialist ouderengeneeskunde die de euthanasie uitvoerde, werd uiteindelijk vervolgd voor moord. Het Openbaar Ministerie (OM) vond namelijk dat er geen sprake was van vrijwillig en weloverwogen verzoek. De verdediging in deze zaak werd gevoerd door Robert-Jan van Eenennaam en Mieke de Die. Zij waren van mening dat dit proces onnodig was en dat het veel onrust zou veroorzaken onder artsen. Met name voor hun cliënte resulteerde deze vervolging in een regelrechte nachtmerrie (video).

ontslag van alle rechtsvervolging voor specialist ouderengeneeskunde

Het OM zette de rechtszaak tegen deze specialist ouderengeneeskunde desondanks door. De rechter oordeelde keihard: een beschuldiging van moord doet geen recht aan het integere en transparante handelen van deze specialist ouderengeneeskunde. Zij ontsloeg deze arts van alle rechtsvervolging. Daarmee is de zaak voor deze arts nu klaar.

Arts, Euthanasie, wilsverklaringen en RTE

Wilt u meer weten over euthanasie, over wilsverklaringen of over de risico’s die u loopt omdat u bent opgeroepen voor een gesprek bij een RTE (regionale toetsingscommissie euthanasie)? Bel dan met Robert-Jan van Eenennaam voor meer informatie.

Voor een overzicht van de reacties in de media op deze zaak kunt u hier klikken.