Fraude met bio diesel

Fraude bio diesel

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt met enige regelmaat fraude met grondstoffen voor biodiesel. Zo heeft de IOD eind januari 2022 woningen en bedrijfslocaties van een agrarisch bedrijf doorzocht. Bij de doorzoeking zijn (digitale) gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Inbeslagnames kunnen grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van uw bedrijf. Als u iets soortgelijks overkomt, bel dan met een gespecialiseerd fraude advocaat van ons kantoor. Wij helpen u dan direct verder!

Hoe werkt fraude met bio diesel?

Het bedrijf in het genoemde voorbeeld wordt verdacht van het illegaal inzamelen van dierlijk vet en het bijmengen daarvan met gebruikt frituurvet. Dit ‘nieuwe’ product wordt verhandeld als grondstof voor duurzame biodiesel. Voor het inzamelen en verkopen van gebruikt frituurvet is een certificaat nodig. Bij de verkoop van het gebruikte vet kan dan een duurzaamheidsverklaring afgegeven worden. Als er geen certificaat is voor het inzamelen van dierlijk vet, is het bijmengen en afgeven van een duurzaamheidsverklaring illegaal. Een duurzaamheidscertificaat (Proof of Sustainability’ PoS) mag een bedrijf afgeven voor een partij biodiesel die uit duurzame grondstoffen bestaat. Fraude met deze papieren is op te sporen. Bijvoorbeeld door na te gaan hoeveel ingekochte of geproduceerde hoeveelheden duurzame grondstoffen in de administratie aanwezig zijn. Wordt er meer biodiesel aangetroffen dan aan grondstof ingekocht, dan is er dus sprake van fraude.

Strafrecht advocaat fraude

Een onderzoek naar fraude met bio diesel wordt vaak uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Om tegenwicht te bieden tegen dit gespecialiseerde onderdeel van het openbaar ministerie is het zaak om een goede en gespecialiseerde strafrecht advocaat fraude in te schakelen. Wilt u bijstand van een goede strafrecht advocaat? Bel dan met Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam.