Gevangenisstraf voor overtreding EVOA

Aan een directeur van een afvalverwerkingsbedrijf is als feitelijk leidinggevende van een aantal rechtspersonen door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant op 25 januari 2017 een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van twaalf maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en met aftrek van voorarrest) voor overtreding van de EVOA. De volledige uitspraak vindt u hier.

Handel in oud papier

Deze directeur was een zogenaamde ‘first offender’ en de straf is dan ook hoog te noemen. De Rechtbank heeft het hem vooral kwalijk genomen dat hij als professional op het gebied van de handel in oud papier, leiding heeft gegeven aan illegale overbrengingen van oud papier. Er werd oud papier dat vervuild was met andere stoffen overgebracht naar China zonder dat er een kennisgeving plaatsvond. Daarnaast was er sprake van valsheid in geschrift en deze feiten werden over een langere periode gepleegd.

EVOA advocaat

Hoewel de bedrijven allemaal failliet zijn gegaan en er daarnaast geen schade is ontstaan voor het milieu, heeft de Rechtbank fors uitgehaald en een gevangenisstraf opgelegd. Het zal niet verbazen dat goede rechtsbijstand in dit soort zaken van levensbelang kan zijn. Als u denkt dat er binnenkort bij u een controle plaats kan vinden of als u wordt verdacht van overtreding van de EVOA, bel dan met Robert-Jan van Eenennaam of Anne Marie de Koning. Beide hebben zij ervaring met de behandeling van dit soort zaken. Wij adviseren u direct en als u ons tijdig inschakelt, kunnen we vaak voorkomen dat er draconische straffen volgen. Bel daarom met 070 – 315 10 10. Een eerste advies kost u niets.