OM niet in hoger beroep in euthanasiezaak

Persverklaring namens de arts in verband met het einde van de zaak

De specialist oudergeneeskunde, die twee weken geleden ontslagen is van alle rechtsvervolging in de strafzaak rondom de uitvoering van een euthanasie bij een diep demente vrouw, heeft opgelucht gereageerd op de aankondiging van het Openbaar Ministerie (OM) niet in Hoger Beroep te gaan in deze zaak.

Haar advocaat Robert-Jan van Eenennaam: ‘Dit betekent voor mijn cliënt het einde van een lange en intensieve rechtsgang. Eén die een enorme wissel op haar heeft getrokken. Ik gun haar nu van harte rust.

Van Eenennaam kan zich goed vinden in het besluit van het OM niet in Hoger Beroep te gaan: ‘De uitspraak van de rechtbank is kraakhelder op alle punten die door de rechtbank zijn onderzocht.

Het OM meent dat cassatie in belang der wet nu aangewezen is. Van Eenennaam: ‘Ik zie nog niet direct het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling en dat is een vereiste voor deze vorm van cassatie. Er ligt wat mij betreft gewoon een heldere uitspraak van de rechtbank. Het feit dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad toch bereid is om de kwestie voor te leggen, heeft gelukkig geen gevolgen meer voor mijn cliënt. Zij blijft ontslagen van alle rechtsvervolging.

Een link naar de pleitnota en het eerdere persbericht naar aanleiding van de inhoudelijke behandeling vindt u hier.

De uitspraak van de Rechtbank vindt u hier.