Spreken is zilver, zwijgen is goud!

Op Netflix is onlangs een serie uitgebracht: ‘When they see us‘. De serie gaat over een op waarheid berustende rechtszaak die zich in Amerika heeft afgespeeld en waarin vijf tienerjongens in de jaren ’90 onterecht zijn veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw. Kozen zij voor ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’? Bottom-line van het verhaal is dat vijf tienerjongens door de gebruikte verhoortechnieken in combinatie met valse beloften een verkrachting hebben bekend waar ze niets mee te maken hadden, maar daar wel voor zijn veroordeeld.

Hoe kan dit?

Je kunt je afvragen hoe het heeft kunnen gebeuren dat de jongens hebben bekend terwijl ze onschuldig waren en denken ‘dit overkomt mij niet’, maar helaas is dit niet iets wat alleen in de jaren ’90 en in Amerika heeft kunnen plaatsvinden. In Nederland zijn er ook een aantal bekende gerechtelijke dwalingen.

Ina Post

U kent vast wel de zaak van Ina Post. In 1986 werd zij veroordeeld voor doodslag. Vier jaar zat ze gevangen. Ze hield vol dat ze ten onrechte was veroordeeld en dat ze onder grote druk van de recherche bekend had. Onterecht. Pas 19 jaar na de uitspraak ging de Hoge Raad mee in haar herzieningsverzoek. In 2010 werd ze alsnog vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar haar straf had ze toen al lang uitgezeten.

Puttense moordzaak

Andere bekende zaken zijn de Puttense moordzaak waarin de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois veroordeeld worden tot tien jaar cel voor een moordzaak waarbij een jonge vrouw werd verkracht en vermoord. Beide mannen worden veroordeeld, ondanks dat hun DNA niet overeenkomt met de sporen die op het slachtoffer zijn gevonden.

Schiedammer Parkmoord

Als laatste voorbeeld noemen we de Schiedammer Parkmoord. Kees B. wordt in 2000 veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor de doodslag op de 10-jarige Nienke. De zaak gaat de boeken in als de Schiedammer parkmoord. Vier jaar na zijn veroordeling komt hij vrij, omdat de echte dader een bekentenis aflegt.

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Iedere verdachte heeft het recht te zwijgen, maar dit wil niet zeggen dat zwijgen altijd de juiste beslissing is. Het is van groot belang goed na te denken over óf, en zo ja, wat u gaat verklaren. Het allerbelangrijkste is uiteraard dat wanneer u een verklaring geeft, deze ook juist wordt opgenomen in uw dossier. De wijze waarop iemand wordt verhoord en het vastleggen van een verhoor is en blijft mensenwerk en hierbij liggen altijd gevaren op de loer.

Verhoorsbijstand

Bent u verdachte en/of wordt u opgeroepen voor een verhoor, neem dan voor advies en juridische ondersteuning contact op met Robert-Jan van Eenennaam. Een eerste gesprek kost u niets en u kunt er in ieder geval uw voordeel mee doen. Ook kunt u onze eerste hulp bij verhoor (EHBV) downloaden. Als u overtuigd bent van de meerwaarde van onze bijstand, gaan we graag met u mee naar uw politieverhoor.