Advocaat witwassen

De berichten dat er door de FIOD of de politie mensen zijn aangehouden op verdenking van witwassen, vliegen je om de oren. Steeds vaker wordt er (relatief makkelijk) ‘gescoord’ door mensen als verdacht van witwassen aan te houden en te verhoren. Witwassen is namelijk een relatief makkelijk te bewijzen delict.

Verdenking witwassen

Als iemand vermogen heeft dat niet direct verklaarbaar is uit legale inkomsten, is er al een verdenking dat het vermogen (dus) afkomstig moet zijn uit crimineel verkregen geld. De bewijslast wordt dan omgedraaid. U moet dan aannemelijk maken dat het vermogen dat bij u is aangetroffen wél legaal verkregen is.

Witwassen met Bitcoins

Witwassen kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door middel van Bitcoins. Vaak wordt dan cash geld ingenomen en vervolgens worden daar Bitcoins voor terug gegeven. Zo is het cash geld niet meer herleidbaar naar degene die het inwisselde voor Bitcoins. Robert-Jan van Eenennaam stond de hoofdverdachte bij in een van de eerste grote Bitcoin witwasonderzoeken, het onderzoek IJsberg.

Witwassen met schijnconstructies

Maar witwassen gebeurt ook door middel van fictieve transacties. Denk aan opbrengsten door schenkingen, leningen, loonbetalingen, huuropbrengsten en de verkoop van paarden. Bij nader onderzoek blijkt dan dat dit schijntransacties waren, waardoor iemand crimineel verkregen geld heeft wit gewassen.

Witwassen als delict

Witwassen is wat anders dan zelf fraude plegen waarmee een bepaald bedrag wordt verkregen. Een witwasser ontvangt criminele opbrengsten en zoekt naar mogelijkheden om deze opbrengsten er legaal uit te laten zien. De opbrengsten zijn dan niet altijd gelijk aan de bedragen van de fraude zelf.

Advocaat witwassen

Een gespecialiseerd advocaat witwassen kan u goed bijstaan in dit soort kwesties. Anne Marie de Koning en Robert-Jan van Eenennaam hebben meermaals verdachten van witwassen bijgestaan. Met goede resultaten. Wordt u verdacht van witwassen? Zoekt u een advocaat witwassen om u te verdedigen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam. Zij helpen u verder en leggen uit wat u kunt doen om een veroordeling te voorkomen of zij zorgen ervoor dat alle argumenten om tot een lage straf te komen, naar voren worden gebracht.