In de afgelopen jaren (tussen 2021 en 2023) zijn 95 zorgverleners ontslagen na diefstal van medicatie uit de voorraad van de zorginstelling waar zij werkzaam waren. Dit blijkt uit meldingen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontving. Het gaat meestal om benzodiazepines, maar ook opioïden en tramadol worden meegenomen. Zorgverleners die zijn ontslagen vertellen de inspectie dat het meenemen van medicijnen voor eigen gebruik, gangbaar is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het kan leiden tot een tuchtklacht.
Oorzaken medicijngebruik uit werkvoorraad
Hoge werkdruk, wisselende diensten, nachtdiensten en privéproblemen zijn vaak een trigger voor medicijngebruik uit de werkvoorraad van de zorginstelling. IGJ wil dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen maatregelen treffen zoals het bespreekbaar maken van werkdruk, maar ook het beperken van de toegang tot de medicijnvoorraad.
Tuchtklacht wegens diefstal medicijnen
Als u een tuchtklacht heeft gekregen wegens het ontvreemden van (bijvoorbeeld) opiaten en het gebruik daarvan tijdens diensten, dan is het zaak dat u bijstand van een gespecialiseerde advocaat zoekt. Diefstal en gebruik van middelen past namelijk niet bij de normen en waarden die voor de behoorlijke beroepsuitoefening van een zorgverlener van belang zijn. Bovendien kan het gebruik van middelen tijdens uw diensten leiden tot een oordeel dat er is gehandeld in strijd met de zorg die u jegens uw patiënten in acht hoort te nemen. Dat kan een ernstig risico opleveren voor de patiënten die aan uw zorg zijn of waren toevertrouwd. Het gevolg kan zijn dat u een doorhaling krijgt van uw BIG-registratie en een ontzegging van het recht om u opnieuw in te schrijven in het BIG-register.
Wat kan een advocaat voor u doen?
Een gespecialiseerd advocaat kan u helpen om ervoor te zorgen dat u kunt blijven werken als arts of verpleegkundige. Het is van belang dat u dan in een vroeg stadium contact op neemt met Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam. Zij kunnen u van advies voorzien. Daarbij kunt u denken aan adviezen die een concreet perspectief op verbetering mogelijk maken. Dat kan voor een tuchtcollege namelijk aanleiding zijn om niet de zwaarst mogelijke maatregel op te leggen. Een advocaat kan (bijvoorbeeld) namens u onderbouwd naar voren brengen wat u heeft gedaan om niet in herhaling te vervallen en welke consequenties een doorhaling van uw BIG-registratie zou hebben. Er kan dan een lichtere maatregel bepleit worden.
Neem direct contact op als IGJ met u wil spreken
Al met al is het verstandig om al in een vroeg stadium contact op te nemen met een advocaat. Dus wordt u gehoord door de Inspectie? Wil de Inspectie weten welke maatregelen u zelf genomen heeft om herhaling te voorkomen? Neem voordat u met hen spreekt altijd contact op met een gespecialiseerd advocaat van SKE Advocaten. Anne Marie de Koning helpt u graag verder!