Bedrijfsongeval en strafrechtelijke aansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje… Binnen uw bedrijf wordt met machines gewerkt, worden kraanwagens ingezet of worden hekken neergezet. Zomaar een greep uit de praktijk. Uw medewerker grijpt in de machine en is een vinger kwijt. Of de hijskraan valt om en de machinist verlies daarbij het leven. Of een hek valt om en een toevallig passerende voetganger laat het leven. Allemaal voorbeelden van bedrijfsongevallen die in werkelijkheid voor komen, hoe goed uw preventiemaatregelen ook zijn. Bedrijfsongeval en strafrechtelijke aansprakelijkheid gaan dus vaak samen.

Bedrijfsongeval en strafrechtelijke aansprakelijkheid

Maakt u zoiets mee? Wordt er onderzoek gedaan naar uw bedrijf of naar u als directeur/leidinggevende? Lees dan vooral even verder of bel direct voor een eerste advies met Robert-Jan van Eenennaam of Anne Marie de Koning. Wij adviseren u direct over de eerst te nemen stappen. Wil de arbeidsinspectie u  horen? Willen ze uw werknemers spreken? Stem daar niet zomaar mee in. Meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek is geen verplichting en kan grote gevolgen hebben en leiden tot strafrechtelijke aansprakelijkheid. Bel daarom eerst voor een snel advies. Dat kost u niets. Als u daarna verder met ons wil, maken we goede afspraken over ons honorarium. Dat kan bijvoorbeeld een vaste prijs zijn, maar ook andere mogelijkheden zijn bespreekbaar.

Onderzoek arbeidsinspectie

Ondanks alle trieste gevolgen van een bedrijfsongeval, ook voor uw bedrijf en uw werknemers, zal het openbaar ministerie een onderzoek instellen. Een bedrijfsongeval kan in juridische termen namelijk worden gekwalificeerd als dood door schuld of een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. Onderzoeken daar naar, worden gedaan door de inspectie SZW (Arbeidsinspectie), Inspectie ILT (Leefomgeving en Transport) of politie. Wij kennen ze allemaal en we weten hoe die onderzoeken worden uitgevoerd.

We werken graag met u samen. In een vroeg stadium, zodat we het onderzoek naar het bedrijfsongeval eventueel richting kunnen geven en strafrechtelijke aansprakelijkheid kunnen voorkomen of beperken. Of om te voorkomen dat uw werknemers als getuige worden gehoord zonder dat zij weten wat hen te wachten staat. Er zijn voorbeelden te over van bedrijven die door te late of slechte rechtsbijstand torenhoge boetes moeten betalen.

Sennef de Koning van Eenennaam Advocaten gaat voor u staan en zorgt ervoor dat u en uw werknemers goed geïnformeerd een dergelijk onderzoek naar een bedrijfsongeval ingaan. Dat betekent niet dat in alle gevallen een boete (of erger) wordt voorkomen. Het betekent wel dat u er alles aan doet om samen met ons het beste resultaat voor uw onderneming te bereiken, zonder daarbij de belangen van degene die gewond is geraakt uit het oog te verliezen.

Zo nodig werken wij samen met experts op uw vakgebied, in uw branche zodat u goed beslagen ten ijs komt.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Bel dan met Anne Marie de Koning of Robert-Jan van Eenennaam. Voor de beste informatie over bedrijfsongeval en strafrechtelijke aansprakelijkheid.