Studentstage Sofie Hoebe

‘’The only way to do great work is to love what you do’’ – Steve Jobs

Geen dag is hetzelfde. Dit is iets waar ik al snel achter kwam. Aan de ene kant maakt dit het werk heel erg leuk en afwisselend, maar soms kan het ook erg vervelend zijn. Je kan bijvoorbeeld een lege agenda hebben en de dag gepland hebben voor wat lange schrijfklussen, het loopt waarschijnlijk niet zoals je denkt. Dit komt omdat je als advocaat afhankelijk bent van veel verschillende factoren. De telefoon gaat sowieso de hele dag af: cliënten met vragen, politie, rechtbank en andere autoriteiten met mededelingen, of nieuwe cliënten die graag af willen spreken of bezocht dienen te worden in de politiecel. Een zitting die uitloopt, een cliënt die te laat is. Omgekeerd kan het echter ook zo zijn dat er afspraken gepland staan die toch niet doorgaan en je ineens weer meer tijd over hebt voor andere zaken.

Piketdienst

Een goed voorbeeld van deze wisselvalligheden is de piketdienst, waar ik mee heb mogen lopen met mr. Huigsloot. Vanaf 7:00 kon zij via de mail meldingen binnenkrijgen van verdachten die zijn aangehouden en om een advocaat hebben verzocht. Wanneer zij die melding accepteert, gaat zij er direct heen om een kennismakingsgesprek te houden en het verloop van de zaak te bespreken. Het kan dus zo zijn dat je om 8:00 in gesprek zit met een nieuwe cliënt, en er tegelijkertijd weer een melding binnenkomt voor een andere verdachte, in een ander deel van de stad. Het leuke hieraan is dat er veel nieuwe, uiteenlopende zaken binnenkomen. Het lastige is echter dat de andere zaken ook gewoon doorlopen en de aandacht nodig hebben.

Cliënt

Verder heb ik deze week bij een aantal gesprekken op kantoor met cliënten mogen zitten. Duidelijk werd dat alles altijd goed aan cliënt uitgelegd dient te worden. Als advocaat heb je de mogelijkheid hen gerust te stellen en hen voor te bereiden op wat er eventueel komen gaat. Belangrijke gesprekken dus.

Ook heb ik het belang van de houding van de cliënt zelf gemerkt. Het is in de strafrechtadvocatuur echt niet zo dat de cliënt achterover kan leunen en de advocaat het werk kan laten doen. Veel is afhankelijk van wat cliënt vertelt, aanlevert en doet. Het kan zelfs een zaak maken of kraken. Bijvoorbeeld wanneer een cliënt te laat komt bij een zitting, of dingen achter heeft gehouden bij de advocaat en dit ineens toch naar boven komt. Ook deze factoren kunnen het werk van een advocaat beïnvloeden en onverwachts maken. Plannen is dus niet echt mogelijk in de advocatuur. Het is aldus belangrijk dat je het werk zeer leuk vind, wil je deze onregelmatigheden vol kunnen houden. Gelukkig denk ik dit zeker aan te kunnen!

Rechter-commissaris

Tot slot heb ik mijn eerste zitting bij de rechter-commissaris meegemaakt. De rechter-commissaris beslist over bijvoorbeeld de bewaring van verdachten tijdens het vooronderzoek. Het is dan natuurlijk zaak dat als er bijvoorbeeld werk of kinderen in het spel zijn, diegene zo snel mogelijk vrij komt. Weer een puntje wat ik in theorie uiteraard geleerd heb, maar nu pas in de praktijk heb kunnen zien. De zitting was een stuk informeler dan een ‘echte’ rechtszitting en had in dit geval een goed gevolg. Het fijne gevoel dat je daarna hebt wanneer je weer naar buiten loopt was erg fijn om mee te maken! Nu komt de ‘echte’ rechter er aan…